For tiende året på rad ble skaperfestivalen arrangert i teknologihovedstaden Trondheim. Til sammen var 10.000 besøkende innom Skaperfest, 2.000 av disse var skoleelever fra skoler i Trøndelag. Snakk om bursdagsfeiring!

– Det er noe for nesten alle her

I år stiftet vi nærmere bekjentskap med en gjeng fra Charlottenlund ungdomsskole, som på skoleårets fjerde dag ble tatt med på Torvet og Skaperfest. Helle, Erik, Amalie, Adeli og Oliver fikk testet teknologi i praksis hos flere av våre utstillere som inviterte til sine verksteder og aktiviteter som robotprogrammering, droneflyving, lodding, rakettforskning og mye, mye mer.

– Skaperfest er veldig artig, og det er noe for nesten alle her, sa Oliver fra Charlottenlund ungdomsskole etter en runde på Torvet.

Hjørnesteinen i framtidens entreprenørskap

Daglig leder i Trondheim Tech Port, Karianne Tung er opptatt av at vi trenger langt flere motiverte unge gründere når vi skal legge grunnlag for næringsvekst og ny industri.

– Dagens barn og unge er hjørnesteinen i fremtidens entreprenørskap og teknologi. Med Skaperfest sår vi frø for å motivere flere barn og unge til å bli framtidens gründere. Gründere fornyer næringslivet og skaper bedriftene vi skal leve av i fremtiden. Pilene peker dessverre nedover i antall gründere i landet vårt. Det er over flere år etablert flere entreprenørlinjer både i den videregående skolen og på universitet- og høyskolenivå. Likevel er det færre som tar spranget, og satser på drømmene og ideene sine, sier Tung.

Næringsminister Vestre gliser og rekker hendene ut mot Propulse's rakett på Torvet.
Næringsministeren ble tydelig engasjert da han fikk møte en ekte rakett på Torvet i Trondheim.
Foto: Stine Olsen/Trondheim Tech Port.
Dette er et initiativ jeg heier på, og som er veldig, veldig bra!
– Næringsminister Jan Christian Vestre om Skaperfest

Stjerner i øynene

Det var ikke bare barna som fikk stjerner i øynene i de ulike utstillerteltene i helga. Også næringsminister Jan Christian Vestre ble tydelig engasjert i møte med raketten til studentorganisasjonen Propulse på NTNU. Så engasjert ble han, at da de løftet problemstillingen om oppskytningsmuligheter i Norge, lovet han å se nærmere på saken. I tillegg til raketter, ble også andre sentrale tema som kapitaltilgang og internasjonalisering hos våre vekstselskap i regionen tema for besøket, og som minister ansvarlig for omstillingen av Norge er han tydelig på at innsatsen bør starte tidlig.

– Egentlig burde vi starte med dette helt fra begynnelsen. Allerede i barnehagen burde man bli introdusert for teknologi, sa ministeren engasjert.

Det ble også spilt inn en podcast-episode med elevene fra Charlottenlund ungdomsskole, og med næringsminister Vestre. Begge disse, og enda flere episoder, kan du finne i våre kanaler i løpet av neste uke - stay tuned!