Site Manager Håvard Buhaug startet fortellingen om Sandviks historie, fra opprettelsen av Trondhjems Trådspigerfabrik for over hundre år siden, via Trondhjem Nagel- og Spigerfabrik, til å bli en verdensledende leverandør av høyteknologisk vibrasjonsdempende verktøy i dag, kjøpt opp av en av sine tidligere kunder, svenske Sandvik.

Site Manager Håvard Buhaug ønsket velkommen, og begynte på Sandviks hundre år lange historie. Foto: Sandra Skillingsås, Trondheim Tech Port

Tilfeldigheter og bløffer

Med utsikt over fabrikklokalene i bakgrunnen, tok R&D Manager Anders Digernes over stafettpinnen. Han utbroderte om hvordan tilfeldigheter, men også modige valg - og et par bløffer - ledet til suksessen i dag. Alt startet med en masteroppgave på gamle NTH (dagens NTNU) og en tilhørende prototype som egentlig var blitt lagt vekk, slik som mange slike oppgaver blir. Det var ikke før en våken svensk næringslivsrepresentant fattet interesse for prototypen, og gjerne ville kjøpe den, at man på NTH skjønte at ideen faktisk kunne ha verdi. Daværende professor (og senere rektor) S. P. Andersen skjønte heldigvis hva som kanskje var i ferd med å skje, og tok en kjapp avgjørelse. Produktet var allerede lovet bort til norsk næringsliv sa han, og sendte svensken tomhendt hjem. Dette var bare en bløff.

Produktet var allerede lovet bort til norsk næringsliv sa han, og sendte svensken tomhendt hjem. Dette var bare en bløff. 

Hadde ikke skjedd i dag

Prototypen ble i Norge, og det ble inngått samarbeid med TNS om videre utvikling. I lang tid satte man av tid, plass og ressurser i TNS’ fabrikklokaler til å fikle videre med ideen, som i dag selger for en halv milliard. Dette ville vært nærmest umulig i dagens samfunn, hvor fabrikkene er blitt brikker i større konsern. Dette var noe av det som ble diskutert rundt bordet, som flere kjente seg igjen i. Forskningsprosjekter har strammere rammer, både på tid og økonomi. Det stilles langt hardere krav til ROI (return of investment), og tidsbruken fra idé til salg. 

R&D Manager Anders Digernes fortalte om tilfeldighetene som åpnet for store muligheter. Foto: Sandra Skillingsås, Trondheim Tech Port

Kreativitet som rituale

Likevel prøver de på det samme i dag, på Sandvik Coromant Trondheim. De har en egen R&D-avdeling på huset, og selv om de ikke kan bruke år på å fikle med en gammel prototype lengre, har de reservert både tid, penger og ressurser til kreativ tenking og høyttenking om nye ideer. Også på tvers av hele fabrikken, da den neste gode ideen gjerne kan komme fra en operatør i fabrikken. 

Deltakerne i Innovasjonsnettverket fikk en grundig innføring fra en annen R&D Manager, Arne Martin Nordmark, både om tankene bak, men også verktøyene de bruker for å utløse ideene. Vi fikk også se og høre om de nyeste innovasjonene deres, og hvordan de kontinuerlig jobber for å videreutvikle sine egne produkter, gjerne i samarbeid med SINTEF og Forskningsrådet. Flere fant nok inspirasjon å ta med tilbake til sine egne bedrifter.

Om Trondheim Tech Ports Innovasjonsnettverk
Innovasjonsnettverket er et gratis og eksklusivt tilbud til ansatte i Trondheim Tech Ports medlemsbedrifter- og organisasjoner. Vi ønsker å tilby medlemmene en arena hvor man deler og utvikler ny kunnskap, drøfter aktuelle problemstillinger og finner nye muligheter for samarbeid.

Ønsker du mer informasjon om medlemsskap?

Ta kontakt med oss på hei@trondheimtechport.no, så tar vi kontakt. 

Dersom du lurer på noe, eller har noen ideer til Innovasjonsnettverket ta kontakt med Espen Halmøy på espen.halmoy@trondheimtechport.no